05 Μαΐου, 2010

Σχολείο δεύτερης ευκαιρίαςΣυχνάζω σ' αυτόν τον  χώρο υπό την έννοια που και ο Γκυ Ντε Μωπασσάν σύχναζε, γιά να γευματίσει, στον τόσο κακόγουστο -κατ' αυτόν- Πύργο τού Άιφφελ. Όπως απάντησε τότε ο Γκυ, προτιμούσε να τρώει το μεσημέρι στο μόνο μέρος τού Παρισιού απ' όπου ο Πύργος δεν ήταν ορατός κι επομένως δεν τον ενοχλούσε: "στο εσωτερικό του, δηλαδή", εξομολογήθηκε.

Υπό αυτήν την έννοια συμμετέχω κι εγώ σε δυσάρεστες για μένα καταστάσεις ...τρυπώνω στο εσωτερικό τους...ελλοχεύω εκεί μέσα, μόνο και μόνο για να μην τις έχω όλη μέρα μπροστά στα μάτια μου. Ίσως ισχύει το ίδιο και για την ξιπασιά, τις παραξενιές και τις υστερίες που έχουν αλώσει και στοιχειώσει το Είναι μου τόσο καιρό.

Έτσι απαλλάχτηκα από το να βλέπω εκνευρισμένος παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε σημεία που δεν μου αφήνουν ελεύθερο οπτικό πεδίο στις στροφές των δρόμων. Έτσι απαλλάχτηκα από το να απαντώ με ευγένεια σε αγενείς ερωτήσεις. Έτσι απαλλάχτηκα από το να δίνω σαφείς απαντήσεις σε αόριστες ερωτήσεις. Κι από πόσα άλλα, που δεν "έπιαναν τόπο" τελικά, απαλλάχτηκα!

Και για όσους σκεφτούν "μα δεν είναι σωστή αυτή η τακτική", θα απαντήσω πως δεν με έπεισαν για το αντίθετο όλοι εκείνοι που συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται, έχοντας στο στόμα τους ένα "απαγορεύεται" για ό,τι διαφορετικό κάνουν οι άλλοι και ένα "ε...και τι έγινε;" όταν εκείνοι φέρονται ανορθόδοξα και απρεπώς.

Μη έχοντας να αποκομίσω τίποτα από την καλή μου συμπεριφορά απέναντι σ' αυτά τα ράκη του αυτοαποκαλούμενου "κοινωνικού ιστού", παρά μόνο μια ναρκισσιστική ικανοποίηση πως είμαι "διαφορετικός", αποφάσισα για μια πιό...αρμονική συμβίωση να επανεκπαιδευθώ για χάρη της "κοινωνικής" μου ένταξης.

Η επιτυχία μου ή μη θα εξαρτηθεί από την ...ικανότητα των "δασκάλων" μου, στους οποίους εμπιστεύομαι τον ήδη ιδιότροπο χαρακτήρα μου. Εκείνον του μεμψίμοιρου κριτή που, πιστεύοντας πως "κι άλλοι είναι σαν αυτόν", αποφαίνεται: "τα ζώα ζουν ανάμεσά μας".

Τέλος, πιά, σ' αυτά τα ρητορικά σχήματα: Όσο "αυτοί ζουν ανάμεσά μας" άλλο τόσο και "εμείς ζούμε ανάμεσά τους". Η σύντηξη θα γίνει, ούτως ή άλλως.

12 σχόλια:

merilou9@gmail.com είπε...

" να επανεκπαιδευθώ";

λες να είναι η λύση;

Alex είπε...

Δεν είναι όλα μαύρα και δεν είναι απαραίτητο να γίνει "σύντηξη",ούτε κανείς υποχρεώνει κανέναν να επαναπροσδιοριστεί διότι η ετερότητά "δε συνάδει..".Το "δε συνάδει" το λέμε εμείς που θεωρούμε τους εαυτούς μας διαφορετικούς και το λέμε μόνο και μόνο επειδή θέλουμε να μας προσέξουν (κι'ας μη μας αποδεχτούν διότι τότε θα λέμε ...δε μας καταλαβαίνουν!!!!).Δεν είναι όμως έτσι διότι και οι σημαντικές μη συμβατικές προσωπικότητες δεν στεκόντουσαν εκεί να βρίζουν και να αφορίζουν ανελέητα τους άλλους "φτωχούς εν τω πνεύματι"!

συγχωρέστε το μακροσκελές του λόγου μου.

clouds in the mirror είπε...

Το μακροσκελες δεν είναι πρόβλημα ...δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις όμως

Alex είπε...

Τι ακριβώς δεν κατάλαβες ?
οκ! λέω λοιπόν πως δε μας φταίνε οι άλλοι πάντα και ότι δεν είναι ανάγκη να πάμε όπου πάνε οι πολλοί,
δεν είναι κακό να διαφέρουμε (άν διαφέρουμε και δεν το "παίζουμε" διαφορετικοί για να κερδίζουμε τις εντυπώσεις!)
Ελπίζω τώρα να έγινα κατανοητή.

clouds in the mirror είπε...

Δηλαδή;

Alex είπε...

δηλαδή υπερβάλεις έναντι των "δασκάλων" που θα χειριστούν το ιδιοτροπο του χαρακτήρα σου....
δε φταίνε οι δάσκαλοι αλλά εσύ που μπορεί να προσποιείσαι αυτή την ιδιοτροπία του χαρακτήρος ( την ιδιαίτερότητα την κατέχουμε θεωρώ , την ιδιοτροπία την δημιουργούμε για κάποιο λόγο..είναι προσποιητή !

κατάλαβες τώρα ?

clouds in the mirror είπε...

Δεν είναι όμως έτσι διότι και οι σημαντικές μη συμβατικές προσωπικότητες δεν στεκόντουσαν εκεί να βρίζουν και να αφορίζουν ανελέητα τους άλλους "φτωχούς εν τω πνεύματι"!

Αυτό δυσκολεύομαι να καταλάβω...

Alex είπε...

κρίμα ! κι'είναι τόσο απλό !

clouds in the mirror είπε...

Αν το έλεγες εξαρχής πως είναι απλό, θα το καταλάβαινα...

Μακάβριοι οι πτωχοί εν τω πνεύματι ότι ούτοι κληρονομήσουσιν την γην, ήτοι δος μοι πα στω και την γην πωλήσω...

...διότι πνεύμα πρόθυμον, μαρξ ασθενής...πτωχός δε τω πνεύματι ών, παρά πλουσίου σαρκίου περιβαλλόμενος, ανηφόρησον και αφώρισον το γένος των ανθρώπων.

(προς Σαδδουκαίους)

Alex είπε...

το να σε διασκεδάζει κάτι αντί να σε προβληματίζει δεν είναι κακό !

καλη διασκέδαση clouds in the mirror!

nkarakasis είπε...

(την ξεμάτιασες;)

clouds in the mirror είπε...

Deep για deep...

Αναγνώστες