10 Νοεμβρίου, 2010

Με βλέπει ή τη βλέπω;






Καμιά φορά -μα την αλήθεια- αναρωτιέμαι αν είναι άσχετη με την πραγματικότητα η σιγουριά που έχουν μερικοί δυστυχείς συνάνθρωποί μας που επιμένουν: "η τηλεόραση με βρίζει" ή πάλι ότι "η τηλεόραση μού μιλάει", "με κατασκοπεύει"...Το εξωπραγματικό τού ισχυρισμού έγκειται στο "με" (Η τηλεόραση ΜΕ βρίζει).

Βέβαια, κανείς δε θα πιστέψει πως η τηλεόραση μιλάει στον τάδε ή στο δείνα προσωπικά. Όμως κανείς δε θα αρνηθεί το ότι η τηλεόραση μιλάει σε όλους μας και άλλοτε μας βρίζει, άλλοτε μας λέει αστεία κι άλλοτε μας παρακολουθεί -όχι η τηλεόραση συσκευή/έπιπλο, αλλά οι ρεπόρτερς της, οι τηλεπαρουσιαστές και παραγωγοί.

Οι ρεπόρτερς μάς παρακολουθούν, αναφέρουν τα γεγονότα στον τηλεπαρουσιαστή κι αυτός μάς ενημερώνει για το τι κάνουν/σκέφτονται/λένε οι άνθρωποι σαν κι εμάς ή τουλάχιστον άνθρωποι που δεν είναι μεν σαν εμάς αλλά έχουν κοινές χαρές και λύπες με εμάς, π.χ. "παππούς ο τέως βασιλιάς ..." ή "πενθεί η χήρα τού εφοπλιστή...".

Η τηλεόραση βέβαια, σαν την Εκκλησία (που είναι "αναμάρτητη και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τούς παπάδες"), είναι αγία και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τούς ρεπόρτερς και τηλεπαρουσιαστές. Σε ένα ευάλωτο μυαλό, αυτή η σύγχυση μπορεί να οδηγήσει στη λανθασμένη εντύπωση πως η σχέση τηλεόραση-θεατής είναι ηθικής φύσεως και άρα προσωπική (ή αντιστρόφως).

Άλλοτε πάλι, έχει τύχει η σχέση με την τηλεόραση να αποτελέσει κριτήριο πνευματικής υγείας: "Κάτι δεν πάει καλά με το παιδί αυτό. Αντί να κοιτάζει την TV, κοιτάζει τον τοίχο" (πιθανόν πάντως ένα ευφάνταστο παιδί να βρίσκει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις σκιές τού τοίχου παρά στη μικρή οθόνη).

Δεν τα λέω από κακία για την τηλεόραση αυτά. Είμαι φανατικός τηλεόπτης και αγαπώ την τηλεόραση τόσο σαν μέσον όσο και σαν έπιπλο ιδίως τώρα με τα φοβερά design. Διαφωνώ κάθετα μ' αυτούς που λένε μεγαλοστομίες τού είδους "σπάσε την, πέτα την, σβήστηνε".

Τι λες καλέ! Αν σού βάλουν ανθυγιεινά τρόφιμα στο ψυγείο, εσύ θα πετάξεις το ψυγείο;

ΥΓ.
Σηκώνει πολλή συζήτηση το θέμα κι έτσι είναι πολύ μικρή προσφορά το να πετάς διάφορες σκέψεις, σκόρπιες, στο τραπέζι.

9 σχόλια:

Alex είπε...

η τηλεόραση είναι εικόνα και ήχος, δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο , αν ωστόσο χωρίζαμε το ένα απο το άλλο : αν δλδ βλέπαμε τηλεόραση χωρίς ήχο ή αν ακούγαμε χωρίς να βλέπουμε εικόνα , ίσως τότε μπορούσαμε να είμαστε πιο αντικειμενικοί ως προς την προσφορά της. ....λέω εγώ..
εξάλλου τώρα με την πληθώρα των μέσων προβολής η τηλεόραση δεν είναι πια ανταγωνιστική .
Καλημέρα σας !

vague είπε...

Η τηλεόρασή μου χάλασε. Δεν ασχολήθηκα για να δω αν κάηκε ή μήπως έχει πάθει κάτι που διορθώνεται. Ήθελα να δω πώς είναι χωρίς αυτή. Και είναι ωραία. Βρήκαμε και κάνουμε άλλα πράγματα.
Έχουν περάσει καναδυό μήνες. Δεν περίμενα ότι ειδικά η μικρή μου δεν θα διαμαρτυρόταν. Νομίζω ότι τελικά είναι και λίγο μύθος η υποτιθέμενη εξάρτηση.

cloudsinthemirror είπε...

@alex
δυστυχώς δεν κατάλαβα το σκεπτικό σου. Αυτό που λες δοκίμασέ το. Κλείσε τον ήχο, κατέβασε το φωτισμό (;)

@riski
όσον αφορά την εξάρτηση, για την οποία εγώ δεν έκανα λόγο, νομίζω τα πρωτεία κατέχει το διαδίκτυο. Είναι πια γνωστό τοις πάσι για τις κλινικές απεξάρτησης όπου απευθύνονται οι διαδικτυοεξαρτημένοι.

Το διαδίκτυο προσφέρει διάφορες αυταπάτες: συντροφικότητας, επαναστατικότητας, δημιουργικότητας.

Κατά τη γνώμη μου: με το διαδίκτυο κινδυνεύεις να ζεις σε ... εικονικότερο κόσμο από ό,τι με την τηλεόραση. Αυτός είναι κι ο λόγος που εξαρτάσαι ευκολότερα.

Ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σας. Καλό βράδυ.

Lefki είπε...

Τα "ανθυγιεινά τρόφιμα" όμως εμείς τα βάζουμε στο "ψυγείο" μας, δεν έρχεται κανένας άλλος να τα βάλει. Ακόοοοοομα μια φορά λοιπόν, είναι θέμα επιλογής.
Καλημέρα :)

cloudsinthemirror είπε...

Βέβαια. Πάντως στην τηλεόραση μπορείς να βρεις καταπληκτικά πράγματα.

Το ευτράπελο είναι πως οι αιώνιοι γκρινιάρηδες ξέρουν σε ποιες ζώνες βρίθει από ηλιθιότητες η tv, εστιάζουν εκεί κι απορρίπτουν συλλήβδην την τηλεόραση. Πρόκειται κατά κανόνα για "ιντερνετάκιες".

Δεν είμαι κατά του διαδικτύου, όμως προτιμώ την Κινεζική του "έκδοση".

Δεν μπορεί κάθε κοινωνιοπαθητικός να αναρτά βίντεο σαν αυτό που βρήκες στο youtube και σε σόκαρε...Ούτε ο κάθε Τουρεττικός να βρίζει χυδαία στην κοινή θέα.

Lefki είπε...

Μπορούν και παραμπορούν όπως φαίνεται τελικά. Αυτά είναι τα "καλά" των ελευθεριών που δίνει η δημοκρατία γμτ τους! Αλλά συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου για τους ιντερνετάκηδες. Μα πώς γίνεται ενώ κατακεραυνώνουν στα μπλογκς την τηλεόραση, να είναι εντελώς ενήμεροι για το τι συμβαίνει στο Next top model και (ακόμα χειρότερα) στο Big Brother? Κι εγώ που βλέπω τηλεόραση να μην έχω ιδέα???

cloudsinthemirror είπε...

Τα τηλεπρογράμματα είναι αντιπαθή κι ανόητα αλλά κι ανυπεράσπιστα στην κριτική οποιουδήποτε. Υπάρχουν και καλά και πολύ καλά προγράμματα, Λευκή.

NOSTOS είπε...

Για αλλου εμεις κινησαμε κι αλλου η ζωη μας παει..καπως ετσι συμβαινει και με την τηλεοραση μπορει να ξεκινησε με τις καλυτερες προθεσεις,αλλα μεταλλαχθηκε σε ειδος επιβολης..ειναι μια μορφη εξουσιας,αποχαυνωσης και μεσω προβολης..η ζωη εξακολουθει να ειναι ωραια και χωρις την τηλεοραση..απο εκει και περα ειναι θεμα επιλογης για τον καθε ενα απο εμας αν η τηλεοραση ειναι ενα αντικειμενο το οποιο απλα ειναι μερος μιας επιπλωσης..η ειναι ενα μεσο με το οποιο μπορει καποιος να ψυχαγωγηθει.

cloudsinthemirror είπε...

Ελπίζω να μην πιστεύεις πως ήρθε το ίντερνετ και μας ελευθέρωσε.

Και κυρίως:
Έψαξες να βρεις στην TV κάτι καλό και δεν βρήκες ή ξεκίνησες από το δόγμα TV=κακό;

Δέχεται, επιμένω, πολλή κριτική η τηλεόραση και εγκαταλείπεται στη μοίρα της ενώ είναι ένα φτηνό μέσο ψυχαγωγίας.

Ότιδήποτε διακινεί ιδέες γίνεται μέσο άσκησης εξουσίας αλλά γι' αυτό φταίει η φύση τής δημοκρατίας(Πλειοψηφιοκρατίας) κι όχι η τηλεόραση.

Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι τα βάζετε με την τηλεόραση κι όχι με το ραδιόφωνο. Το τι πίρλες ακούς εκεί...

Καλώς ήρθες nostos.