04 Ιανουαρίου, 2012

Περαστικός στον κόσμο σου

Έμαθα σήμερα, εντελώς συμπτωματικά, ότι εξέλιπε εδώ και καιρό ο Κώστας Καφάσης. Δεν είπαν γι' αυτόν τίποτα στην TV - κι αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ήταν μεγάλος παρεξηγημένος καλλιτέχνης, ότι ο νεκρός δεδικαίωται κ.ά. βλακείες. Στο Μοσχάτο έβλεπα τον Καφάση κι όλοι οι παλαιότεροι θυμόνταν διάφορα περιστατικά/φήμες που τον συνόδευαν. Στο youtube είδα πως έχει φανατικούς θαυμαστές. Έκανα λοιπόν κάποιες σκέψεις πάνω σ' αυτά.

Μπροστά σε όλο αυτό το ποικίλο υλικό (όπερα, τζαζ, σάουντρακς, ελαφρά ιταλικά) που παρακολουθώ, πολλές φορές σκέφτομαι το χαρακτηρισμό "Τα χρόνια τής αθωότητος".

Αθώο το ένα, αθώο το άλλο...

Όλα τα χρόνια είναι αθώα ή όλα ένοχα, δικασμένα ερήμην τους. Εμείς είμαστε αυτοί που άλλοτε τα αποκαλούμε "της Αθωότητας" άλλοτε "Πέτρινα" κι ας μιλάμε όλο για τα ίδια χρόνια. Ο καθένας μας μιλάει διαρκώς για κάποια χρόνια, γύρω από κει περιστρέφεται η ύπαρξή του.

Μερικά από αυτά έχουν ζυμωθεί με τα μουσικά μας βιώματα. Τα χρόνια που προανάφερα λ.χ. για μένα ζυμώθηκαν με "Το Μόριο" του Κ. Καφάση που τραγουδούσαν τότε οι συμμαθητές, "Το παιδί με τα γυαλιά" που ψευτοτραγουδούσε ο αδελφός, το "Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα" (Διονυσίου πολύς) που τραγουδούσε ένας συνάδελφος πανβρώμικος, αξύριστος, κοντόχοντρος, με γυαλιά.  Άσχετος παντελώς φώναζε πως δεν έβλεπε την ώρα να αρχίσει τα χειρουργεία(!).

Όπως είθισται θα μπει εδώ, σ' αυτήν την ανάρτηση, ένα τραγούδι τού Κ.Κ. Καθυστερημένο αφιέρωμα αλλά τώρα το έμαθα πως πέθανε. Επαναλαμβάνω: δεν γίνεται γι' αυτό μεγάλος καλλιτέχνης.
3 σχόλια:

meril είπε...

τον καιρό της αθωότητας που λες έτυχε να γνωρίσω τους γονείς και τον αδερφό του εν λόγω καλλιτέχνη
κάνανε μπάνια με τους δικούς μου στην Αιδηψό.
φτωχοί άνθρωποι που ανασηκώθηκαν ένα κάτι με τη βοήθεια του και καμάρωναν ...
θα πεις λογικό ήτανε....

Velvet είπε...

Και ποιο ειναι το κριτηριο
για να θεωρηθει "μεγαλος"
ενας καλλιτεχνης
Το "Ηρωδειο" ή το ¨Μεγαρο"

Τι Καβαφης τι Καφασης
Εξαρταται με ποιον ανατριχιαζει κανεις

Καλη χρονια μιστερ Κλιντ
με 2012, bang-bang...

cloudsinthemirror είπε...

@meril, @Velvet

Το καλό που είχε, αναμφισβήτητα, ήταν ότι ποτέ δεν έκανε τη βεντέτα.

Παίζοντας σε δημοφιλή σήριαλ, τραγουδώντας μεγάλες επιτυχίες και με μεγάλους συνεργάτες, θα μπορούσε να είχε γίνει ψώνιο μεγάλο.

Αναγνώστες