28 Σεπτεμβρίου, 2012

Βολική πίστη



Σκεφτόταν ο ποιητής (εννοώ όλους τους γραφιάδες, όταν αναφέρομαι σε ποιητές):

Αν πω όλα όσα σκέφτομαι και μόνο όσα σκέφτομαι, τότε θα με πάρουν με τις πέτρες όλοι αυτοί που με διαβάζουν. Αν πω και κάτι παραπάνω, κάτι για να "μένω στο παιχνίδι" θα συνεχίσουν να με ακολουθούν...εννοώ αν προσθέσω στα λεγόμενά μου λίγα πράγματα που τα πιστεύουν όλοι, τότε θα τα καταφέρω να γίνω ευχάριστος.

Να γινόμουν άραγε πιο ευχάριστος αν έδειχνα πως φοβάμαι τη γνώμη όσων με διαβάζουν ή πάλι θα ήμουν πιο αγαπητός αν έδειχνα σκληρός, αλαζόνας που κανέναν δεν υπολογίζω; Μες τη μοναχική μου πορεία δεν θα φάνταζα πιο αληθινός ή πιο τραγικός; Αυτό βασικά πιάνει περισσότερο κι από μια αυτοκτονία.

Μπάσσος: "Είναι μια εύκολη αυτοειδωλοκτονίααα!" (κατά το:  "E' un facile vangelo" στη Μαντάμα Μπατερφλάι)

Από την άλλη άκρη τής σκηνής, ένας άνδρας κοιλαράς, με κουστούμι έργου τού Μολιέρου είχε μιλήσει και συνέχισε:

- Μην λησμονάς να ικανοποιείς όλο το κοινό τής πλατείας. Άφησε για το Αριστερίστικο κοινό σου μιαν ικανοποίηση. Θέματα ομοφυλοφιλίας, οικολογίας, καθημερινής πλήξης...Όσο για το δεξιόστροφο κοινό, πες κάτι για τον... αυτόν τον κρητικό, σε -ακης τελειώνει...Α! Για τον Κοσμάκηηη...

- Το ξέρω, ξέρω τα όριά μου. Αυτό είναι σαφές. Τα ταμπού είναι ταμπού. Δεν μπορείς να βρίσεις τον Βελουχιώτη διότι θα σε φάνε οι αριστεροί. Αν δεν μιλήσεις για τον Κοσμάκη θα σε φάνε, όμως και οι δεξ...

- Μόνο οι αριστεροί;! Έχω έναν πολύ φίλο, αριστεριστή, δέκα χρόνια στο Τορίνο φοιτητής, ντύνεται σαν φλούφλης (10 χρόνια στο Τορίνο...ε!) κι όποτε περάσει από τη Λαμία, περνάει να προσκυνήσει το ... Μπάμπη Κλάρα. Σε δυο πρόσωπα δε σηκώνει κουβέντα ...στον Άρη και τον Ρονάλντο.

- Ναι ...αυτό θέλω να σου πω, χωρίς να λέω τίποτα καινούργιο: Πόσο εύρος έχουμε να κινηθούμε; Πολλά ταμπού. Τα καθορίζουν οι ιστορικές πηγές. Έτσι βλέπεις και το δεξιό να θαυμάζει το Τσε ή τον Γκαριμπάλντι. Και για αυτούς υπάρχουν πηγές ότι επρόκειτο για ...καθαρματάκια.

- Ιστορική πηγή βρίσκεις για όλα, αρκεί να θες...Σταρ σύστεμ... Τσε, Βελουχιώτης, Μάο...

- Α, μη γίνουμε κώλος τώρα. Άλλο Τσε, άλλο Βελουχιώτης, άλλο Μάο. Άλλο Κάστρο, άλλο Γκαριμπάλντι!

-Έτσι λες;

Μπάσσος : E' un facile vangelooo

Ήγουν, ελευθερίως: Πολύ βολική ετούτη η πίστηηη!