07 Ιανουαρίου, 2013

Ακόμη δεν είπαμε την τελευταία λέξη






Όλη η κωλυσιεργία σκοπό είχε να να αναβληθεί, όσο περισσότερο γίνεται, αυτή η περίφημη "τελευταία λέξη".

Λίγο εσείς φοβηθήκατε μήπως ακουστεί κάποιος λόγος ανατροπής στο τέλος ...  νομίσατε πως η στομφώδης φάρα μου θα βροντοφώναζε μια σκληρή, αλύπητη ετυμηγορία. Πως θα σας έπαιρνε ο διάολος βάλατε με το νου σας. Θα φανούν λέει εκείνοι οι βάρβαροι που, με σύνθημα την τελευταία λέξη, θα έφταναν προ τών θυρών.

Μα και η φάρα μου η ολιγάριθμη, η μικρόψυχη, φοβήθηκε μήπως βγει από το στόμα της κάποια φράση που θα ακουστεί πολύ δυνατά μέσα στη σιωπή...κάτι που είναι ντροπής ήχος.

- Να μιλήσουμε, κύριοι, αλλά μήπως ακουστούμε περισσότερο από ό,τι υπολογίζουμε; Καλά να ακουστούμε και να μας πάρουν στα σοβαρά αλλά...

- Δεν είμαι διατεθειμένος να φωνάξω και να δημιουργήσω αρνητικές εντυπώσεις. Μα οπωσδήποτε η "τελευταία λέξη" πρέπει να είναι ηχηρό ράπισμα. Μια καταγγελία, το δίχως άλλο!

- Εγώ να σας πω από την εμπειρία μου. Βιασμένη πολλές φορές, σκέφτομαι να εκδικηθώ και να κάνω καταγγελία δημοσία πως με βιάζουν κατ' εξακολούθησιν, μόνο και μόνο για να γλιτώσω, να σταματήσει το πήδημα. Αλλά ο βιαστής θα καταλάβει πως δειλά δειλά ζητώ να σταματήσει ο εξευτελισμός μου ή θα πιστέψει πως πάω στην κόντρα, να "βγω από πάνω";

- Δεν πρόκειται να πω εύκολα την "τελευταία λέξη" και να δημιουργήσω άλλα, πρόσθετα βάσανα.

Έτσι συνεχίζεται για περισσότερο ίσως από πέντε χιλιάδες χρόνια η υπόθεση ή μάλλον η απάτη τής "τελευταίας λέξης". Αφού επ' άπειρον θα μιλάμε... Και τόση περισυλλογή για το περιεχόμενο αυτής τής πολυδιαφημισμένης ατάκας! Αμάν πιά... Βλέποντας τόση σκέψη, τόση αναβλητικότητα, οι άλλοι μπερδεύονται, τρομάζουν. "Αμάν τι τρομερό θα ξεστομίσουνε ετούτοι;;;" Οι αμάθητοι νομίζουν πως οι μεγάλες φράσεις έρχονται μετά από αναμονή ωρών, μηνών ή χρόνων. Σαν τα "Μολών λαβέ!".

- Έτσι λες; Ας περιμένουμε...Σιωπή, βαθυστόχαστη σιωπή...Ούτως ώστε από τη μια να νομίσουν πως...αλλά να μην νομίσουνε και πως...Μα μην παρασυρθούμε κιόλας και πιστέψουμε τελικά κι εμείς πως τάχα περιμένουμε να λήξει κάποια προθεσμία...Μη φοβηθούν κι εκείνοι πως θα γίνει συντέλεια, πως θα τους πάρει ο διάολος.