27 Οκτωβρίου, 2009

Ο Τερματοφύλακας


Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Καμιά φορά που ο δρόμος μου στον Πειραιά με πάει κάτω από εκείνο το "Ξενοδοχείον HOMIRIDION" , εκείνη η ταμπέλα τού ξενοδοχείου που δεν άλλαξε καθόλου από τα μαθητικά μου χρόνια στη Γαλλική -ακριβώς δίπλα ήταν το σχολείο- μού θυμίζει μια μεγάλη μέρα.

Κάτσε καλά : η ομάδα μου είχε βρει το σωτήρα της. Παναγιώτη Κελεσίδη τον ελέγανε. Όλα τα έπιανε, κατέβαζε τα ρολά, ούτε πλασέ περίτεχνο ούτε βολίδα εξ επαφής περνούσε. Ο άνθρωπος που περιμέναμε όλοι οι γυμνασιόπαιδες. Τέρμα οι 3αρες και οι 4αρες. Βαζελίνες , θα δείτε!
"Αφού στον Πανσερραικό και δεν έτρωγε εύκολα τα γκολ...σε μας δε θα τρώει ούτε ένα"
"Όχι παίζουμε!

Στημένοι κάτω από το αμφίβολης αίγλης HOMIRIDION, ήμασταν αποφασισμένοι να μη φύγουμε, να μείνουμε να δούμε το Godot μας. Αυτός ήταν ο σωτήρας και δε θα μας άφηνε ποτέ.
"Πού είναι ο Τάκης;" ρωτούσαμε τους ξενοδόχους με άγρια υπομονή και ρίχναμε και καμιά ματιά στούς πάνω ορόφους μέχρι που ο άνθρωπος από το μπαλκόνι μας έκανε νόημα να σταματήσουμε τη βαβούρα κι υποσχέθηκε πως θα κατέβει να μας χαιρετίσει και μάλιστα έναν- έναν. Ακόμα αναρωτιέμαι πώς τού φανήκαμε απο κει ψηλά απ' όπου μας έβλεπε σα θεός.
 -"Αφήστε τον να ξεκουραστεί ρε παιδιά"   - "Για λίγο μόνο,λίγο μόνο!"

Εν τω μεταξύ στο απέναντι πεζοδρόμιο, για τον ίδιο σκοπό, είχαν μαζευτεί άλλοι τόσοι από άλλα σχολεία που είχαν αρχίσει το γνωστό υποτιμητικό κι επαναλαμβανόμενο "ΓΑΛ-ΛΙ-ΚΗ : Α-ΔΕ-ΡΦΕΣ" που εκτόξευαν εναντίον μας στούς διασχολικούς αγώνες.

Ξαφνικά οι ιαχές σταμάτησαν. Στην έξοδο τού HOMIRIDION είχε εμφανιστεί ΑΥΤΟΣ χαιρετώντας δειλά εμάς τα παιδαρέλια που είχαμε μείνει άναυδοι.Μας χαιρέτισε όλους έναν-έναν μέχρι που σκορπίσαμε και πήραμε το δρόμο για τα σπίτια μας.Από τότε τον βλέπαμε μόνο από μακριά, από τις εξέδρες.

Δε θυμάμαι πόσα γκολ είχαμε φάει με τον Κελεσίδη...Ότι έτρωγε ακόμα αρκετά γκολ η ομάδα μας είναι αλήθεια. Τού τα συγχωρούσαμε όμως όλα και κάθε Κυριακή που τα μεγάφωνα τού Καραισκάκη άρχιζαν να ανακοινώνουν τη σύνθεση τού Ο.Σ.Φ.Π., η καρδιά μας σφιγγόταν μέχρι που ανακουφισμένοι ακούγαμε από τα μεγάφωνα :
"Αι συνθέσεις των ομάδων...Μαγνητόφωνα  SANYO  και... Ολυμπιακός:
Νο 1:  Παναγιώτης Κελεσίδης!..."

Κώδικας του Χαμουραμπί

Το περιεχόμενο του Κώδικα

Ο κώδικας περιγράφει νόμους και τιμωρίες, στην περίπτωση παράβασης των κανόνων. Κάποια από τα κυρίως θέματά του είναι: η κλοπή, η γεωργία, η καταστροφή περιουσίας, ο γάμος και τα δικαιώματα μέσα σε αυτόν, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών, τα δικαιώματα των δούλων, η δολοφονία, ο τραυματισμός κι ο θάνατος. Οι τιμωρίες ποικίλουν ανάλογα με την τάξη των θυτών και των θυμάτων.

Οι νόμοι δε συγχωρούσαν δικαιολογίες για λάθη ή παρερμηνείες, καθώς ο Κώδικας ήταν εκτεθειμένος δημοσίως, ώστε να μπορούν να τον βλέπουν όλοι και να μην υπάρχει άγνοια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να διαβάσει. Βασική αρχή του ποινικού δικαίου στον Κώδικα του Χαμουραμπί ήταν η αρχή της ανταπόδοσης των ίσων.

Ο Χαμουραμπί θέλησε να γράψει τους νόμους αυτούς για να ευχαριστήσει τους θεούς του. Σε αντίθεση με προγενέστερους βασιλείς, αλλά και άρχοντες της εποχής του, δε θεωρούσε ότι καταγόταν από κάποιο θεό, αν και αποκαλείτο "ο εκλεκτός των θεών". Στο πάνω μέρος της στήλης με τους νόμους, ο Χαμουραμπί απεικονίζεται ενώπιον του θρόνου του Σαμάς, θεού του ήλιου.

Come e' triste Venezia

je t' aime...moi non plus

Monaco

Όντας πιά κι ο ίδιος ήδη πολύ ξεπερασμένος από τα γεγονότα, αρκούμαι στο να κοιτάζω από το μικρό μου παράθυρο αυτή την απαξίωση της ιστορίας και να μεθάω με τη μυρωδιά που βγαίνει απ'το χώμα όταν κάποιο παλιό κτίριο κατεδαφίζεται.