24 Μαρτίου, 2021

Είναι καλή η μάσκα;

 Εδώ δεν θα ερχόταν κανείς για να μάθει εάν η μάσκα μάς προστατεύει ή όχι από τον ύπουλο εχθρό. Θα μπορούσε όμως να αποκτήσει γνώση και νέες απόψεις που τα συστημικά κανάγια κρύβουν από τον πολίτη. 

   Η συζήτηση άρχιζε δίπλα μου ανάμεσα σε δύο κυρίες:

- Εγώ δεν καταλαβαίνω με ποιόν τρόπο  θα μάθει όλη την αλήθεια ο πολίτης...

- Σε παρακαλώ, εάν μπορείς, παράλειψε αυτόν τον όρο, αυτό το "πολίτες" Τί θα πεί πολίτες; Δεν ξέρουμε ούτε καν εάν στους πολίτες συμπεριλαμβάνονται και οι γυναίκες ή είναι μόνο οι άντρες αυτοί οι περίφημοι "πολίτες".

- Θέλεις να λέω "οι κύριοι και οι κυρίες";

- Ε τώρα...τί πολίτες; Υπάρχουν εργαζόμενοι-ες, εισοδηματίες, επιδοματίες, άστεγοι, ανάπηροι, πιστοί και άπιστοι. Τέλος πάντων, η κουβέντα μας είχε αρχίσει να φτάνει στην μάσκα και ειδικότερα στην περιέργεια που έχω να μάθω τελικά πώς είναι το πρόσωπο τού ψυχαναλυτή μου, τού ανθρώπου στον οποίο εμπιστεύομαι τα σώψυχά μου, μήνες τώρα. Ξέρεις τι εννοώ.

- Α καλά, τι σε νοιάζει...Σάμπως εκείνος νοιάζεται για τα μούτρα σου; Αυτό σε μάρανε; Για την μάσκα που λες, σκεφτόμουνα ότι, όπως ξέρεις λόγω τής εργασίας μου περπατάω πολύ και ανασαίνω με δύναμη. Και ο αέρας που πάει να βγεί από μέσα μου δεν μπορεί να απελευθερωθεί πίσω από αυτήν την...τάπα.

- Παθαίνεις φαρυγγίτιδες, λες;

- Σαμτάιμς. Πιο μεγάλο πρόβλημα είναι το πού θα βρεί διέξοδο όλος αυτός ο αέρας; Ένα μέρος του πάντως, αρκετά μεγάλο ...με δυσκολία το συγκρατώ. Για λίγο βέβαια. Μετά αρχίζει και βγαίνει από πίσω. Ξέρεις, τα "φύσα" που λενε. Δεν ξέρω...δεν ρωτάς και τον ψυχαναλυτή σου;

  

Μίμης ο σιδηρουργός


Ο Giancarlo Giannini στο φίλμ τής Lina Wertmuller