11 Μαΐου, 2011

Συνοδά ψέματα




Και να προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από μια μεταμφίεση, υπάρχει κανείς που δε θα καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται; Από την άλλη, μια τέτοια φύση όπως η Βία, πάντα συνοδεύεται κι από ένα μεγάλο ψέμα, όπως μια αλλόκοτη και βρώμικη μεταμφίεση. Ναι...από ό,τι έχω καταλάβει, όλα όσα ειπώθηκαν για την Βία είναι αλήθεια. Άρα έχουν ειπωθεί από επιμελείς μελετητές της ή από πιστούς υπηρέτες της.

Φαίνεται πως και οι φανατικότεροι θιασώτες τής ειρηνικής διευθέτησης τών πραγμάτων κάποτε πέρασαν από τις ακαδημίες τών ειλικρινών υποσχέσεων τής Βίας αλλά βρήκαν την εκπαίδευση πολύ σκληρή γι' αυτούς και διέκοψαν τις σπουδές. Κάτι όμως "τους έμεινε". Τα αγαθά κόποις κτώνται και πίσω από τη Βία βρίσκεται η σφοδρή επιθυμία γι' αγαθά, υλικά και πνευματικά. "Όποιος δεν σπεύδει, όποιος πορεύεται χωρίς σπουδή, είτε δεν έχει σφοδρή επιθυμία για αγαθά είτε είναι πολύ κουρασμένος" θα μπορούσε να απαντήσει ο δικηγόρος τού διαβόλου.

Ένα από τα ψέματα που συνοδεύουν συχνά τη Βία είναι η υποκριτική καταγγελία "κάθε μορφής βίας απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται". Όταν ακούμε αυτή τη φράση, όπως και κάθε ισοδύναμή της, πρέπει να υποθέτουμε πως στον αέρα πλανιέται η Βία. Άλλες εκφράσεις μη-βίας όπως τα σποτ που ξεχειλίζουν τρυφερότητα, τα σλόγκαν που εκθειάζουν την ειρήνη, είναι κι αυτά ενδείξεις πως γύρω μας, κοντά μας σούρνεται η Βία*. Όσο πιο πολύ προβάλλονται, τόσο πιο κοντά είναι.

Όπως τα αντιπολεμικά τραγούδια φερ' ειπείν. Όταν τα ακούς πολύ-πολύ τακτικά, τότε καταλαβαίνεις πως είτε πλησιάζει "ο πόλεμος" είτε μόλις προσπέρασε.

*Βία μπορεί κανείς να βρει ακόμα και στον "ειρηνικό" τρόπο με τον οποίο κάτι προσπαθεί  να "διαδοθεί", να "εξαπλωθεί", να "τεθεί υπ' όψη μας", σε κάθε χρονική στιγμή που αντικαθιστά την προηγούμενη. Βία δεν είναι μόνο τα όπλα και το ξύλο...