19 Δεκεμβρίου, 2010

Το γυάλινο μάτι







Η κ. Κ. , γύρω στα 40 της είχε υποβληθεί σε μια ασυνήθιστη χειρουργική επέμβαση στο αριστερό μάτι της που τελικά, αφού κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, την ανάγκασε να υποβληθεί σε αφαίρεση τού κατεστραμμένου βολβού και αντικατάστασή του από γυάλινο μάτι. Παρέβλεψε όμως η κυρία Κ. τις συμβουλές τού γιατρού της κι έτσι δεν καθάριζε σχεδόν ποτέ το νέο της εξάρτημα. Δούλευε φυσικά φορώντας το, διάβαζε φορώντας το και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κοιμόταν χωρίς ποτέ να το υποβάλει στον δέοντα καθαρισμό. Πλημμελή περιποίηση έκαμε στο γυάλινο μάτι...Κάκιστη, όπως θα δείξει η μικρή αυτή ιστορία.

Καθ' όσον δεν έβγαζε σχεδόν ποτέ το τεχνητό μάτι της, κατά ανεξήγητο τρόπο μέσα στον οφθαλμικό κόγχο το "γυάλινο μάτι" της απέκτησε μια απρόσμενα στενή συνάφεια με τα υπολείμματα τού κολοβού οπτικού νεύρου της, ήγουν το διακοσμητικό αυτό μάτι άρχιζε σιγά-σιγά να αποκτά οπτική ικανότητα όλο και καλύτερη.

Σε ένα ταξείδι της κουραστικό όμως, κάπου στην Κούβα, κατακουρασμένη η κυρά και κυρίως με τα βλέφαρα τού αριστερού ματιού να την τσούζουν, δεν αντιστάθηκε κι έτσι βγάζοντας από την κόγχη του το γυάλινο μάτι, το έβαλε μέσα σε ένα ποτήρι νερό που είχε δίπλα της πάνω στο κομοδίνο. Τι ζέστη που έκανε όμως όλη νύχτα! Μισονυσταγμένη η κυρία ήπιε όλο το νερό μονορούφι, ξεχνώντας πως μέσα στο ποτήρι δεν υπήρχε μόνο νερό. Υπήρχε και το παράξενο εκείνο μάτι που είχε "μάθει" να βλέπει πια, ακόμα και με τη μακρινή βοήθεια τού λειψού αριστερού οπτικού της νεύρου.

Μετά από ένα χρόνο δυσκοιλιότητας, κι αφού φρόντισε να αντικαταστήσει το καταποθέν γυάλινο μάτι, αποφάσισε να επισκεφθεί γαστρεντερολόγο στον οποίο εκμυστηρεύτηκε πως, εκτός από τη δυσκοιλιότητα, στιγμές-στιγμές έβλεπε ένα "χάος εντός της". Επέμενε σ' αυτό κι έτσι ο ειδικός τής συνέστησε κολονοσκόπηση και Αξονική Τομογραφία καθώς και Υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας.

Η λύση τού μυστηρίου βρέθηκε: Ο γιατρός την υποδέχτηκε χωρίς να συγκρατήσει το γέλιο του και αποφάνθηκε: 
"Μα κυρία μου, εκεί που βρήκα αυτό το μάτι, είναι πολύ φυσικό να βλέπετε σκοτάδι και "χάος εντός σας". Προσέξτε, όμως, γιατί φοβούμαι πως έτσι όπως μετακινείται το περίεργο αυτό κατασκεύασμα (και με την πάροδο τού χρόνου) εκτός του "χάους" τού κενού εντέρου σας, πολύ σύντομα θα βλέπετε και μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων και πολυάριθμα επεξεργασμένα σκύβαλα. Πρέπει να το αφαιρέσετε εγκαίρως!".