17 Φεβρουαρίου, 2012

Ακόμα και η Παναγιά



Ο οσφυοκάμπτης τύπος πήγε κοντά στην εικόνα της Παναγιάς και σπρώχνοντας τους άλλους έφτασε ενώπιος ενωπίω με την Θεομήτορα και είπε ψιθυριστά:

-Τίποτ' άλλο, Παναγιά μου, να μου περάσει ο πόνος στη μέση θέλω. Μόνο για να μπορώ να υποκλίνομαι και να σε προσκυνώ. Για τίποτε άλλο δε με νοιάζει.

Η Παναγία, κάνοντας ένα από τα απλούστερα θαύματα τής καριέρας της, έδωσε ένα τέλος στον πόνο τής ράχης τού ανθρωπάκου. Εκείνος όμως, μετά από 3 μήνες, επανήλθε και -ενώπιος ενωπίω με την ίδια εικόνα- με κατεβασμένο το κεφάλι ζήτησε:

-Ακόμα κάτι, Παναγιά...τα χέρια μου δυσκολεύονται πολλές φορές να έρθουν και τα 2 μπροστά μαζί, να ενωθούν για ν' αρχίσω την προσευχή μου.

Απρόθυμα η Παναγία τού σύστησε ένα ρευματολόγο ο οποίος τού έδωσε μια θεραπευτική αγωγή με την οποία τακτοποιήθηκε ο αχόρταγος. Για λίγο καιρό όμως. Μετά από μήνες βρισκόταν  πάλι εκεί, μπροστά στην (ίδια!) εικόνα:

-Παναγία μου, είμαι πάλι εδώ...για τελευταία όμως φορά. Το θαύμα σου, το στερνό για μένα σού ζητώ: στο δεξί χεράκι μου, τα 3 δαχτυλάκια δεν μπορούν να ενωθούν, να κάνω κι εγώ το Σταυρό μου!

Απομακρυνόμενος, κοντοστάθηκε να ακούσει, από περιέργεια, τι θα ζητούσε ο γείτονάς του, αυτός ο έκφυλος που με την ηθική καμία σχέση δεν είχε αλλά τώρα, νάτον στην Εκκλησία!. Έφριξε όταν άκουσε, με τα ίδια του τα αυτιά, ποια ήταν η χάρη που ζητούσε ο λέρας:

-Παναγία μου, το μεσαίο το δάχτυλο στο δεξιό το χέρι, δεν κάνει πια κάμψη φυσιολογική προς το εσωτερικό τής παλάμης. Ξέρω, μικρή η απώλεια...αλλά για εκείνη τη χειρονομία που κάνω σ' αυτούς που με χαλάνε, είναι απαραίτητη η ευκινησία τού δαχτύλου. Πράξε τα δέοντα.

Ααααχαχαχα, έβαλε τα γέλια ο οσφυοκάμπτης. Σιγά μην ασχολιόταν η Παναγία με τέτοιο αίτημα, από τέτοιο άνθρωπο και με τέτοιον τρόπο διατυπωμένο!

Η συνέχεια τής ιστοριούλας, όμως, λέει πως μια βδομάδα μετά ο οσφυοκάμπτης ακόμα προσπαθούσε (εις μάτην) να κάνει το σταυρό του ενώ ο βλάσφημος αχρείος κυκλοφορούσε κραδαίνοντας το χέρι του στην γνωστή χειρονομία (αν και όχι τέλεια, σάμπως τη δύναμη τού Laplace να επεδείκνυε). Ο σφογγοκωλάριος τότε, νιώθοντας προδομένος, έψαξε και μορφώθηκε από σοφό πνευματικό που τον διέταξε να διαδώσει το νόημα τού θαύματος:

Πιο πρόθυμος είναι ο οποιοσδήποτε -ακόμη και η Παναγία- να κάνει από ένα θαύμα για τον καθέναν παρά πολλά θαύματα για έναν μοναχά πιστό Της. Ό,τι κι αν έχει επιλέξει ο καθένας.