27 Ιανουαρίου, 2012

Αντί σχολίουΑντί σχολίου, μερικές σκέψεις για το προηγούμενο βίντεο. 
Το ζήτημα δεν είναι "ξέρω" ή "δεν ξέρω", που τελικά σημαίνει "μπορώ να ξέρω" ή "δεν μπορώ να ξέρω". Τουλάχιστον δεν είναι το σημαντικότερο όλων αυτό.
 
Άλλα διλήμματα όπως "θέλω να ξέρω" / "δεν θέλω να ξέρω" ή "πρέπει να ξέρω" / "δεν πρέπει να ξέρω", φαίνονται πιο σημαντικά. Με οφελεί να ξέρω ένα πράγμα; Πόσα άχρηστα πράγματα ξέρω;

Το "Γνώθι σεαυτόν" , η αυτογνωσία, έχει καταχωρηθεί σαν η υπέρτατη γνώση, σαν η γνώση των γνώσεων, αυτή που αποκτιέται δυσκολότερα από όλες τις γνώσεις. Ναι αλλά γιατί; Εκ των πραγμάτων είναι κτήμα ενός μόνου ανθρώπου: Ένας άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του. Πάνω σ' αυτό κανείς δεν μπορεί ούτε να συμφωνήσει ούτε να διαφωνήσει. Τρίτος δεν χωρεί.

Αν ισχυριστείς πως γνωρίζεις τον εαυτό σου, εγώ δεν μπορώ να πω πως δεν είναι έτσι αλλά ούτε μπορώ να σε συγχαρώ - "μπράβο, ρε!". Και τα δυο απαιτούν να γνωρίζω κι εγώ εσένα, τόσο καλά, ώστε να συγκρίνω εσένα με την εικόνα που έχεις για την αφεντιά σου.

Κι όταν, υποθετικά, γνωρίσεις τον εαυτό σου, τι έχει να σου προσφέρει αυτή η σοφία; Θα σου επιβάλλει το επόμενο, πιο δύσκολο, καθήκον: Εμπρός, λοιπόν, τώρα που ξέρεις, τώρα που ανακάλυψες, έχεις ένα εφόδιο. Τόσο άχρηστο όσο ένα πτυχίο σ' έναν άνεργο.  

5 σχόλια:

Evanescence είπε...

Ένα πτυχίο δίνει δυνατότητες. Είναι από μόνο του γνώση. Η γνώση δίνει δυνατότητες, ευκαιρίες. Τις αρπάς ή τις πετάς.
Από την άλλη η γνωστή ρήση Εν οίδα ότι ουδέν οίδα, όμως εδώ ερχόμαστε να τονίσουμε το ανεξάντλητο της γνώσης. Οπότε, το μέγεθος της δυνατότητας έρχεται να είναι ανάλογο εκείνο της γνώσης.
Ξανθίππη :)

meggie είπε...

Γιατί κάποιος άλλος πρέπει να μας βεβαιώσει πως ξέρουμε, όσο ξέρουμε, τον εαυτόν μας;
Και γιατί να φοβόμαστε το επόμενο δύσκολο καθήκον;

Έχει κανείς ποτέ αποφύγει όσα "πρέπει" να μάθει; Ίσως μόνο αν έχει αποφασίσει πως δεν "θέλει" να μάθει.

jokand είπε...

Τώρα πια η "Ρεννίτιδα" έγινε πανδημία!

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς: αποκτάμε γνώσεις αλλά η ζωή μας ποιοτικά φθίνει. Καλύτερα τα παλιά χρόνια.

Φ.Φλίντστοουν

@jok
Εσύ κατά κάποιο τρόπο είσαι εμβολιασμένος.

Φ.Κλίντστόουν

jokand είπε...

Εγώ έχω θητεύσει... στη "φωλιά του Ρένου".